Hurdacı

Hurdacı ne demek? Olmak zor mudur? Nasıl hurdacı olunur? Hurdacı olmak için ne yapmak gerekir? Hurdacılık nasıl yapılır? Fiyatı nasıl hesaplanır? İstanbul hurdacı firması olarak tüm bu sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Hurdacı ne demek?

Hurdacı, genel anlamda plastik ve metal gibi değerli maddelerin atıl durumda olanlarını toplayan kişiye verilen isimdir. Günümüzde hurdacılık yapan kişi sayısı oldukça artmıştır. Gerek düzenlenen kanunlar gerek ise de artan rekabet düzeyi hurdacılık işinin daha profesyonel bir biçimde yapılmasını sağlamıştır. Hurdacılar topladıkları her türlü malzemeyi depolarına taşır. Burada bakır, çinko hurdası, alüminyum, demir, plastik hurdaları gibi cinslerine göre ayrıştırma yaparak depolar. Yeterince atık topladığında geri dönüşüm tesisleri aracılığıyla ekonomiye kazandırılmasına ön ayak olur. ( bknz: wikipedia)

Genel olarak hurdacılık mesleği küçümsenirdi. Aslında çevre temizliği ve ülke ekonomisine yaptığı katkı oldukça büyüktür. İşinin ehli, deneyimli, profesyonel olmak için gerekli çabayı gösterdiğinizde şüphesiz karşılığını alacaksınız. Hurdacılar işlerine önem verdiğinde emeklerine karşılık oldukça iyi kazançlar sağlar. Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için hurdacı aylık kazancı başlığıyla daha önce paylaştığımız yazıya göz atabilirsiniz. İstanbul hurdacı firması olarak tüm sorularınızı yanıtlıyoruz.

Hurdacılık yapmak zor mu?

Hurdacılık mesleğinin zorlukları mesleği ne derece büyük ölçüde yapmak istediğinize göre değişkenlik gösterir. Elbette her mesleğin olduğu gibi hurdacılık mesleğinin de kendine has zorlukları vardır. Küçük ölçekli bir firma açmak isteyenler var. Bunun için bir hurda arabası ve bir kantar alın. Ancak büyük ölçekli hurdacılık yapmak için geniş bir araç filosu, vinçler, pres makineleri, kırım ve soyma makineleri gereklidir.

hurdacı olmak zor mu

Çöplerden hurda toplamak

İstanbul’da hurdacılık için gereken sermaye işinizin boyutuna göre artacaktır. Çoğumuz hurdacılığa başladığımız ilk yıllarda elinde yeterli sermayesi olmayan kişilerdik. Doğal olarak iki tekerlekli araba alan veya bir yerlerden dört tekerlekli araba edinen herkes çöplerden çeşitli malzemeler toplamaya başladı. Evinde atıl durumdaki hurdanın değerini bilmeyen veya küçümseyen kişilerin çöpe attığı metaller, kağıtlar, plastikler, poşetler çoğu hurdacı için ekmek kapısı haline dönüştü.

Ekmeğini Çöpten Çıkarmak

Hurdayı çöpten toplamak daha çok kas gücüne dayalı bir hurdacılık işidir. Şehre hakim olmak ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Sokak sokak dolaşarak malzemeler toplamak, ayaklarına kara sular ininceye kadar tüm mahalleri dolaşmak hiç de kolay değildir. Zaten çöpten değerli maden çıkacağı da meçhuldür. Sabahtan akşama değin dolaştığı halde üç kuruşluk bir şey bulamayan onlarca hurdacı kişi var.

Hal böyle olunca işin boyutu değişiyor. Hurda satmak isteyen müşteriye ulaşmanın kolaylıkları neler? Araştırmaya başlıyorsunuz. En basit haliyle sokaklarda “hurdacı geldi hurdacı” diye bağıran insanlar arasına katılıyorsunuz. Daha sonra internetten hurdacı sesi indir diye aramalar yapıp ses kaydı indiriyorsunuz. Her yer aynı kişinin hurdacı anonsu ile inlemeye başlıyor… Yaşanmış, gerçek hurdacılık hikayesi anlatıyoruz. Sizlere iyi bir hurdacı olmak için yapmanız gerekenleri açıklıyoruz.

İstanbul hurdacı nasıl olunur?

Nasıl olunur diye merak edenler bu yazımızı dikkatlice okuyun. Sizlerin güveniyle büyüyen firmamız, bu mesleğe başlamak isteyenler bu makaleyi paylaşmıştır. İstanbul’da hurdacılık yaparken kaçınmanız gereken hatalar ve hatalarımızdan çıkardığımız dersleri sizlerle paylaşmaya özen göstereceğiz. Öyleyse istanbul hurdacı nasıl olunur? Birlikte öğrenelim. Eskiden aşağılanan bir meslek türü iken günümüzde dürüst çalışan ve alnının akıyla iyi bir maddi güce kavuşanların çoğalmasıyla imrenilen bir meslek olmuştur. Ben bu işi yapmak istiyorum diyenlerdenseniz öncelikle nereden başlayacağınızı bilmeniz gerekir. İstanbul hurdacı olmak sanıldığı kadar kolay değil.

hurdacı olmak

Nereden başlamalı ne yapmalıyım?

Öncelikle ne türde bir hurdacılık yapmak istediklerine karar vermek zorundalar. Öncelikle kara vermeniz gereken şeyler şöyle:

  1. Gerçekten bu işi yapmak istiyor musunuz?
  2. Hurdacılık çeşitleri arasından hangisini yapmaya kara kıldınız?
  3. Hurda çeşitleri hakkında bilgi sahibi misiniz?

Hurdacılık çeşitleri nelerdir?

Firmaları 3 farklı başlığa ayırıyoruz. Hurdacılığa başlamadan önce ilk yol ayrımınız burada başlamaktadır.

  1. Toplayan veya son müşteriden alan hurdacılar
  2. Toplayıcılardan topladıkları hurdaları alan depolar yani metalciler
  3. Hurdalık veya toplama merkezi olarak çalışan şirketler

Hurdacı Firmalar

Metalciler, sokaklarda malzeme toplayan kişiler ve büyük çapta hurdacılık yapan firmalar ile anlaşıp ellerindeki malzemeyi satın alan kişilerdir. Çoğunun geri dönüşüm tesisi vardır veya büyük bir tesisle anlaşma yapmıştır. Hurdaları yeniden kullanılabilir ham maddelere çevirir.

Toplayıcılar, genellikle aracı hurdacılık yapanlardır. Kişi kurum veya meskenlerden topladıkları, satın aldıkları malzemeleri hurda fabrikaları veya metalcilere satan kişilerdir. Ayrıca hurda toplayanlarda toplama şekilleri, topladıkları çeşit ve diğer hurdacılardan topladıklarını satın alıp almadıklarına göre de farklı sınıflara ayrılır.

Toplama merkezi adındaki yapılanmalar genellikle piyasadan malzeme toplamak veya temin etmekle uğraşmayanlardır. Kendilerine ait alanlarda diğer hurdacıların topladığı malzemeleri satın alıp fabrikalara veya metalcilere satarlar.

Hurda toplayanlar ve toplama merkezleri

Bu firmalar kendi aralarında farklı sınıflara ayrılır. Her biri farklı kulvarlarda hizmet vermektedir. Sektörel olarak aynı gözükse de işlem hacim ve şekilleri farklıdır. Öncelikle istanbul hurdacı firmaları ayıran özelliklerden bahsedeceğiz.

Metal alan yerler: Bakır, demir, krom, çinko, paslanmaz ve demir alan hurdacılar bu sınıfta yer alıyor.

Kağıt alanlar : Hurdaya ayrılmış, kitap, defter, koli, karton ve evrak hurdası alan hurdacılar bu sınıfa giriyor.

Plastik alan firma : Naylon, poşet, pvc, pet şişe gibi plastik hurdası alan hurdacılar bu sınıfta başı çekenlerdir.

Türkiye’de inşaat sektörünün hızlılığı ve tarihimizden gelen demircilik sektörü sayesinde en çok hurdaya çıkan malzeme metal hurdalardır. Bu sebeple metal hurdası alan hurdacılar sayı olarak daha çoğunluktadır.

İyi bir firma sahibi olmak ve hurdacılıktan kazanç elde etmek için bilmeniz gerekenlerden bahsedelim

Hurdacılık nedir?

Alım satımı genel anlamda zor ve riskli bir iştir. Malzemeler geri dönüşebilirlik oranları ve cinslerine göre farklı fiyatlanıyor. Sizin hurdayı tanımanız ve tür ve geri dönüşüm oranına göre fiyatlandırabilmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla hurdacılık yaparken zarar etmemek adına türler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca aldığınız hurdaları kime veya nereye satacağınızı bilmelisiniz. Hurda alan fabrikalar yüksek tonajlı hurdalar dışındaki satıcıları önemsemez, muhatap almaz. Bu durumda aracılardan biriyle çalışmak durumundasınız. Elbette bu durum size yeni bir risk doğurur.

Hurda ticareti nasıl yapılır?

Her tür ticarette olduğu gibi hurdayı alırken de dikkat etmeniz gerekir. Amacınız hurdadan para kazanmak olduğu için müşterinize piyasaya satacağınızdan daha düşük bir fiyat teklif etmelisiniz. Alırken kazanmak mantığı, hurdacılık için de geçerlidir. Fakat alırken kazanacağım diye müşteriye çok düşük fiyatlar teklif etmeyin. Zira müşteriniz az çok hurda pazarı hakkında bilgi sahibidir. O’na öyle bir teklifte bulunun ki hem siz hem de müşteri kazançlı olsun. Aksi durumda mesleğinizin geleceğini tehlikeye atmış olursunuz. Uzun ömürlü bir şirket olmak istiyorsanız sadece kendinizin kazanmasına odaklanmayın.

Hurdaları tanıyın, çeşitlerini öğrenin!

Hurdaları tanımak ve tüm çeşitlerini öğrenmek zamana bağlıdır. Kimse anasının karnından bu meslekle doğmuyor. Hurdacılık sektörü yıllarınızı verdiğiniz de dahi yeni şeyler öğrenebileceğiniz bir sektördür. Hurdacılığı yeni başlamak isteyenler elbette sektörün ince detaylarını anında kavrayamazlar. Örnek vermek gerekirse bir bakır hurdası içerdiği alaşım oranına göre farklı fiyatlandırılmaktadır. Bu nedenle içeriği iyi bilmek gerekiyor.

hurda çeşitlerini tanımak

Elbette işe yeni başladığınızda aradaki farkı anlamayabilirsiniz. Hatta pek çoğunuz hurdaları cinslerine göre ayıran cihazlar için dünya para ödeyecek veya Çin’den hurda sensörü sipariş vermek için uğraşacak. Ancak yeterince zaman harcadığınızda aslında hiç birine ihtiyacınız olmadığını anlayacaksınız. Hurdacılığa yeni başladığınız satın alacağınız hurdadan numune alarak daha önceden işe başlamış birkaç kişiden hurdanın cinsi ve piyasadaki fiyat aralığı için öneriler alabilirsiniz.

Hurda fiyatlandırması nasıl yapılır?

Hurda dükkânı açmak istiyorsunuz. Tüm metal çeşitleri hakkında bilgi sahibiniz. Ticari bir geçmişiniz var ve müşteri ilişkileriniz çok iyi diyelim. Peki hurdaların fiyatını nasıl hesaplayacaksınız? Şimdi birlikte öğrenelim.

Öncelikle bulunduğunuz bölgedeki güncel hurda fiyatları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi gelir gider hesaplaması yapmalısınız. Hurdayı satın almak için harcanan zaman, nakliye ve taşıma süreci, anında elden çıkarmanız mümkün olmayacağı için depolama maliyetleri iyi hesaplanmalıdır. Hurdanın kilosunu tartıp öğrendiğinizde doğrudan piyasadaki fiyatla hesaplarsanız, geçmiş olsun zarar ettiniz. Çünkü müşteriden almak başka bir iş. Aldığınız hurdaları satmak başka bir iş yüküdür.

Fiyatı nasıl hesaplanır?

Çoğunlukla piyasada ki arz talep oranına göre hurda fiyatlarında artış veya azalma olabilmektedir. Fiyatlarda ki artış deponuzda ki ürünlerden daha fazla kazanmanızı sağlar. Lakin fiyatlarındaki düşüşün sebebi belli olana ve önlem alınana kadar siz çoktan sermayeyi kediye yüklemiş olursunuz. Bu sebeple fiyatlama yaparken tüm maliyetlerinizi düşünmelisiniz. Müşteriye de para kazandırabilecek bir fiyatlandırma algoritması geliştirmeniz geliştirmelisiniz.

İşyeri açmak için ne yapmalıyım?

Hurdacılık’ta alan seçimi yaptınız. Hurdalarınızı depolayacağınız bir arsanız mevcut veya kiraladınız. Geniş bir vizyona sahipsiniz. O halde toplanın işletme açıyoruz!

İlk önce sabit bir mekanınızın olması müşterinize güven verir. Ayrıca resmi evrakları tamamlamalısınız. Açılış ruhsatı almak için de sabit bir yerinizin olması ilk kuraldır. Zaten aldığınız ya da topladığınız hurdaları hemen satmanız çoğunlukla mümkün olmayacaktır.

Bu sebeple bir depolama ve ayrıştırma alanına ihtiyacınız olacaktır. Sabit bir ofisinizin olması müşterilerinizin gözünde önemlidir. Müşteri ilişkilerinizi düzgün tutmalısınız. Gerekirse onlarsa sohbet edip çay,kahve ikram edebilmek için dahi bir mekana ihtiyacınız var.

hurdacı dükkanı açmak

Hurda Satanlar

Hurda satan kişiler size güvenir, sizi önemser ve hatta aranızda samimi bir sohbet geçer ve sizi benimser ise bir sonraki alışverişlerinde doğrudan sizi tercih edecektir. Öncelikle, güvenilir hurdacı olun! Müşteri hurdalarını size getirecektir. Böylece nakliyeye ayırmanız gereken bütçeden tasarruf etmiş olacaksınız. Nakliyesi hiç de hafife alınmayacak maliyetler ortaya çıkarır.

Hurdacılık Belgesi

Hurdacılık için gerekli izin işlemleri için bulunduğunuz yerdeki Belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlardan hurdacılık ve geri dönüşümcülük yapabileceğinize dair belgeler almalısınız. Bugün hurdacılık belgesi almak için yapılması gerekenler ile kafanızı karıştırmak istemiyoruz. Dilerseniz hurdacılık belgesi nasıl alınır başlıklı yazımızı okuyun. Maliye kaydınızı yaptınız. Vergi levhası aldınız. Gerekli tüm yasal prosedürü hallettiğinizi varsayarak devam ediyorum.

Hurdacı dükkanı açmak

Dükkanımızı açtık. Arsamızı kiraladık. Hurdaları ayrıştırabilmek gereklidir. Bunun için farklı konteyner veya ayrılmış alanlara ihtiyacımız var. Piyasadan aldığımız malzemeleri türlerine göre ayırmamız gerekiyor. Eğer bölgenin en büyük hurdacısı olacağım diyorsanız bu işletme de sizlere yükleme indirme ve bindirme işlemleri için vinç, kato gibi araçlar gerekecektir. En iyi istanbul hurdacı hizmeti müşteriye götürendir. Müşterilerinize adresten alım hizmeti vermek istiyorsanız, mutlaka bir kamyon – kamyonet benzeri bir araca ihtiyacınız olacak.

Hurdacı arabası almak

Hurdacılıkta araç temini için sermayenizin tamamını harcamayın. Aracın işinize ne kadar yarayıp, yaramayacağı konusunda ince düşünmelisiniz. Laf olsun diye hurdacılık arabası alıp bir kenarda bekletmeyin. Unutmayın siz hurdada ki üç kuruş kârla geçinmeye çalışan bir kişisiniz. Daha işin başında çuvalla para dökerek hurda yükleme vinci, kamyonu alırsanız yandınız. Sadece araç almakla bitmiyor. Bu araçlar için sigorta, kasko yapılmalısınız. Her aracın devlete ödenen vergisi var. Bu işin de kendine özel kdv oranı var. Acele etmeyin, temkinli olmanızda yarar var. Hurdacı olmak sabır işidir.

Hurdacılıkta personel temini en önemli unsurlar arasındadır. Hurdaları teslim alacak, tartımını yapacak, cinslerine göre ayrımını sağlayacak personellere ihtiyacınız var. Müşterinin adresine gidip sizin adınıza hurdayı teslim alacak personelin hurda çeşitleri hakkında bilgi sahibi olması ve müşteriye davranışlarında özen göstermesi gereklidir.

Hurdacılık Vergisi

Hurdacılıkta vergilendirme önemlidir. Bunun için ilk almanız gereken personel muhasebecidir. Muhasebeciniz gelir gider tablonuzu çok iyi hesaplamalı ver kar zarar analizleri yapabilmelidir. Hurdacı zarar ederse işi biter. Zarar etmemek iyi hesaplamalar gerektirmektedir. Kendi başınıza tüm bu hesap kitabın altından çıkabileceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Güçlü bir hurdacı firma olmak için zeki bir muhasebeciye ihtiyacınız var.

Alüminyum Fiyatı

hurda alüminyum fiyatı, ikinci el ekovat fiyatları, hurda sarı musluk fiyatları, hurda gazete fiyatları, hurda kağıt fiyatı 2019, alüminyum hurdası, hurdacı bakır kablo hurda fiyatı, hurdacı anonsu, kablo bakır fiyatları, geri dönüşüm karton fiyatları, hurda alüminyum kutu fiyatları, çinko hurda fiyatı, hurdacılar sitesi istanbul, soyulmuş bakır kablo fiyatı

çıkma kapı fiyatları, hurda alüminyum, ekovat fiyatları, hurda kağıt alan yerler, is demir hurda fiyatları, hurda saç fiyatları, ikinci el çelik kapı alanlar, ikinci el kapı pencere alım satım istanbul hurdacı, çıkma amerikan kapı, çıkma demir kapı, istanbul hurdalık, sert alüminyum hurda fiyatı, hurdacı pimapen kapı pencere fiyatları, hurda kablo fiyatı, hurdacı demirin kilosu ne kadar hurda, çıkma trapez saç, kağıt hurda fiyatları, ikinci el sandviç panel istanbul, atık kağıt fiyatları, içdaş hurda fiyatları

Bakırın Fiyatı

hurda bakır kablo fiyatları, hurda galvaniz sac fiyatları, hurda alım fiyatları, hurda kablo fiyatları, alüminyum hurda, kablo hurda fiyatı, hurda kağıt alımı, hurda demir boru, hurda demir kilo, hurda kağıt fiyatları 2021, kağıt hurdacısı, kartonun kilosu ne kadar 2021, ikinci el trapez saç, istanbul hurda bakır fiyatı, hurda kağıt fiyatları, sökülecek hurda, hurda kağıt kilosu, ikinci el kapı pencere, elektrik tesisat kablo fiyatları, pvc hurdası fiyatları, kablo hurdası

ikinci el pimapen beylikdüzü, hurdaci istanbul, kablo hurda, hurdacılar istanbul, hurda bakır kablo fiyatı, ekovat motor fiyatları, çıkma pvc pencere, pvc hurda fiyat, kağıdın kilosu ne kadar, assan trapez saç fiyatları, hurda alüminyum kg fiyatı, hurdacılar ne kadar kazanır, pimapen kapı fiyatı, istanbul hurdacılar, trapez sac ikinci el, ikinci el pimapen pencere fiyatları, ikinci el kapı pencere alım satım, hurda petek

kagit fiyatlari, istanbul hurda fiyatları, paslanmaz çelik ve madeni eşya yapımında kullanılır, trapez saç fiyatları istanbul hurdacı, hurda kitap fiyatları, çıkma kapı pencere izmir, atık kağıt fiyatı, hurdacı demirin kilosu, en iyi elektrik kablosu, hurda kağıt fiyat, hurda metal fiyatları, teneke kutu hurda fiyatları, ikinci el kapı pencere satanlar, istanbul hurdacılar sitesi, sarı hurda, istanbul hurdacısı, soyulmuş hurda bakır fiyatları

2 thoughts on “Hurdacı”

Yorum bırakın

0 (533) 680 26 55
Whatsapp'tan Yazın!