Hurdacılık Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır ?

Hurdacı olmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorunları çözüme kavuşturuyoruz. İstanbul’un en büyük firması olarak tarafımıza yöneltilen tüm soruları titizlikle cevaplama özen gösteriyoruz. Böylece, geri dönüşüm işi yapmak isteyenleri bilgilendirmeyi hedefliyoruz.

Hurdacılık belgesi nedir? Nereden Alınır? İstanbul’da hurdacılık yapmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç var mı? Hurdacılık Belgesi Nasıl Alınır? Hurdacılıkta alan seçimi nasıl yapılmalıdır? gibi sıkça firmamıza yöneltilen soruları birlikte cevaplamaya çalışacağız.

Hurdacılık sadece maddi kazanım sağlamakla kalmayıp, çevre temizliği ve doğanın korunması adına önemli bir meslektir. İnsanın kirlettiği doğayı diğer insanların geri dönüşüme uygun maddeleri ayırarak temizlemesine hurdacılık yapmak diyoruz. Öyle ya insan bir taraftan tüketip kirletirken diğer tarafdan da aynı maddelere tekrar ihtiyaç duyuyor. Giderek artan tüketim sektörü ihtiyaç duyulan hammadde miktarınıda her geçen gün arttırıyor.

Hurdacılıkta Alan Seçimi

Eğer hurdacılık yapmayı düşünüyorsanız yeterince büyüyene kadar kendinize bir alan seçerek oradan yürümenizi tavsiye ederiz. Bakır, krom demir, alüminyum,kalay, karton, koli, kağıt, teneke, pet şişe, cam, plastik hurdası gibi bir çok hurda vardır. Önemli olan sizin elinizdeki imkanlardır. Bulunduğunuz bölgedeki potansiyel ve sizin elinizdeki alet ve ekipmanlar hurdacılıkta alan seçmek için başlıca faktörlerdir.

Hurdacılık Belgesi Almak

Yazımıza başlamadan önce sektörel bazda hurdacılık için gereken belgeler ile ilgili yasalar sürekli güncellenerek değişiklik göstermektedir. Bu sebeple son ve kesin bilgiyi sadece resmi kurumlardan alabilirsiniz. Ancak bildiğimiz kadarıyla gereken izin belgeleri işinizin boyutuna göre değişmektedir. Örneği: seyyar hurdacılık belgesi bir çok bölgede istenmemektedir.

Çok küçük çaplı hurdacılık yaparak sadece topladığı hurda malzemeleri büyük hurdacı firmalarına ait depolara satanlar küçük kar elde ettikleri için herhangi bir ekstra belge alma zorunluluğu hissetmeyecektir. Bu işletmelerin vergi dairesine ve ilgili ticaret odasına kayıtlı olması yeterlidir. Lakin bizim gibi büyük çaplı bir işletmeye ayak uydurmak için resmi makamlarca belirlenmiş kıstaslar bulunmaktadır. Örneğin “Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi” almanız zorunlu tutulmuştur.

Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi

Tehlikesiz atık toplama ve ayırma belgesi alabilmek için gereken evraklar listesi aşağıda belirtilmiştir. Eğer siz de tehlikeli atık toplama ve ayırma belgesi almak için aşağıdaki evrakları hazırlayarak ilgili kurumlara müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu belge sayesinde kurumsal bir yapıyla hizmet vermeye başlayabilir, işinizi büyütebilirsiniz. Siz bu yazıyı okuduğunuzda evrak listesi değişmiş yenilenmiş olabilir. Evrak listesinin geçerliliğini ilgili kurum ve makamlarca teyit etmeyi unutmayın.

  • Taahhütname
  • Kalibrasyon belgesi
  • Vergi Levhası
  • Vaziyet planı
  • Proje Özeti
  • Yetkililer için İmza sirküleri
  • Ticaret Sicil Gazetesi Örneği
  • ÇED tarafından yazılmış görüş yazısı
  • Radyasyon ölçüm cihazı ile ilgili belge
  • Atıksu bağlantıları ile ilgili belge veya yazı
  • Mülkiyetle ilgili resmi belge : Hurdacılık yapacağınız yerin mülkiyetinin kira veya sahibi olduğunuzu kanıtlar nitelikte belgedir. Tapu örneği veya kira sözleşmesi olabilir.
  • Hurdacılık yaptığınız Tesisde sigortalı olarak yanınızda çalışan personeller adına düzenlenmiş radyasyon ölçüm cihazının nasıl kullanılacağına dair eğitim aldığıdı gösteren ilgili eğitim sertifikası.

Elbette sadece bunlar yeterli değildir. Kuracağınız tesise göre belirlenen ek şartlar vardır. Nasıl bir tesis kuracağınıza karar verdiysen şartları ilgili kuruma başvurarak öğrenmelisiniz. Bu şartlardan ortak özellikta olan bazılarını sıralamak gerekirse size şunları söyleyebilirizi.

  • Hurda posu olarak kullanacağınız stok alanının zemini beton veya beton benzer her hangi bir malzeme ile yapılmış ve kesinlikle geçirimsiz olması gerekir.
  • Tesisinizin tümünde kullanılan sular inçin bir drenaj sistemi oluşturulmuş olması gereklidir.
  • Tesis etrafının kötü görüntüye mahal vermeyecek ve dışarıdan bakan herhangi biri tarafından görülmeyecek şekilde çevrilmesi gereklidir.
  • Tesis kapasının kapalı veya kontrollü açık şekilde kullanılması ve firmada çalışmayan veya ilgisi olmayan kimselerin girişi engellenebilir durumda olması gereklidir.
  • Şayet seçtiğiniz hurdacılık dalı radyasyon ölçüm cihazı gereken bir dal ise, cihazın mutlak suretle tesiste bulunması gerekir.
  • Atık malzemenin cinslerine göre ayrılıp özel atık kodlarıyla numaralandırılabileceği, her atık için farklı konteyner bulundurulması gerekir.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

0 (533) 680 2655
WhatsApp